Nyuddannet: Sådan scorer du dit første job i konsulentbranchen

Du skal bevise, at du kan omsætte din faglige viden til salgbare konsulentmetoder. Og så skal du sikre dig jobbet allerede i studietiden.

For mange nyslåede kandidater er konsulentbranchen en mulig karrierevej – ligegyldigt om de har en humanistisk, samfundsfaglig eller naturvidenskabelig baggrund. Konsulentfaget beskæftiger ifølge Dansk Industri over 125.000 ansatte – branchen er i vækst og dækker over både advokatselskaber, rådgivende ingeniører og managementkonsulenter. Vidt forskellige fagligheder, men med det til fælles, at forretningsmodellen er afregning pr. time på diverse kundeprojekter.

Mange nyuddannede har allerede i studietiden afprøvet deres konsulentevner gennem praktikophold og studenterjobs. Konsulentselskaberne benytter sig i høj grad af studerende, og de foretrækker at ansætte deres egne dygtige studentermedhjælpere som konsulenter, når de har færdiggjort deres studier. Ganske enkelt, fordi de kender forretningsmodellen og dermed kan bidrage til opgaveløsning og indtjening fra første arbejdsdag.

Hvis du ikke har haft praktikophold eller studenterjob i branchen, er du bagud på point i jobkonkurrencen. Men hvis du alligevel får muligheden for en ansættelsessamtale, skal du forstå at vinkle dine kompetencer: Ingen gider høre dig fortælle om dit speciale om teoretisk fysik eller italiensk middelalderlitteratur. Din faglighed er først interessant, når den kan omsættes til en faktura, og du skal bevise, at du forstår at transformere din faglighed til at være en fremragende akademisk håndværker, der har styr på sin værktøjskasse – en kasse, der er fuld af salgbare metodiske tilgange.

De store konsulenthuse har flere tusinde projekter kørende samtidig. Det er den maskine, du kommer ind i, og ofte bliver du ved ansættelsessamtaler prøvet af med en konkret kundecase. Her skal du vise, at du kan læse, hvilken type rådgivning kunden egentlig har brug: Er kunden afklaret over målet med projektet, eller har kunden henvendt sig for at få hjælp til at definere dette mål? Afhængig af projektets karakter skal du vise, at du er i stand til at arbejde enten systematisk / målrettet eller undersøgende / faciliterende. Og du skal vise, at du har et solidt overblik over både kvalitative og kvantitative metoder, som du kan sætte i spil og kombinere på rette tid og sted.

Du skal fremhæve, hvordan din faglighed og erfaring gør, at du kan agere som enten facilitator, analytiker, forretningsudvikler eller ekspert i et projekt.  En konsulent kan ikke være lige god til alle roller. Nogle er mest på hjemmebane som ekspert, hvor de indgår som sandhedsvidne i en udelukkende faglig diskussion, andre trives bedst som proceskonsulent med post-its og ”hvad synes du selv?” som yndlingsreplik. Men en konsulent skal være i stand til at læse kundens behov og applikere den rette tilgang på rette tid og sted. Det fungerer ikke at påtage sig ekspertrollen, når kunden har brug for proceshjælp eller omvendt. Derfor skal konsulenten lære at kunne agere i flere roller og inddrage kollegaer, når evnerne ikke længere rækker.

Og hvis du vil bringe små glædestårer frem i øjnene på din kommende chef, skal du vise forretningsforståelse: Understreg, at du først er kommet helt i mål, når kunden er tilfreds – og når du har bidraget med god projektøkonomi og en pose penge på bundlinjen.

5 responses to “Nyuddannet: Sådan scorer du dit første job i konsulentbranchen

 1. Som københavner savner jeg voldsomt ISO. De kunne noget andet end de andre. Altså før Soldbro solgte, og hans værdisæt forsvandt med ham

 2. Jeg kan sagtens forstå at discountkæderne konkurrerer som vanvittige med/mod hinanden, Danmark er det rene slaraffenland for dem.

  Vi har i årevis været det suverænt dyreste land i EU når det gælder fødevarer, index 142 mod et EU-snit på 100, Tyskland 104, Sverige næstdyrest med 125, Polen i bund med 61!

  http://www.dst.dk/da/Statistik/NytHtml?cid=19360

  En strøm af tilbudsaviser er med til at sløre markedet, ingen kan følge med i om prisen er OK.

 3. Jeg er enig langt hen ad vejen, måske lige på nær at Superbrugsen er en discountbutik.

  Min fornemmelse er at Coop har spillet ud til kamp på bedre mad, og jeg ville være Superbrugsen frem for discount kæderne, kvalitet frem for prispres

 4. Indimellem læser jeg de her blogs for at minde mig om hvor godt et valg jeg tog, ved at dreje væk fra kontor-verdenen. Altså helt ærligt, man skulle tro i var hjernevasket, når man læser det sidste afsnit “glædestårer hos din chef” – “Målet er at gøre kunden tilfreds” “du bidrager med god projektøkonomi og en pose penge på bundlinjen” Jeg ville nok hoppe ud foran S-toget hvis det var min hverdag. Forhåbentligt vågner i op før det er forsent, kan nok ikke forestille mig noget mere skræmmende end at være gammel og færdig med de store ting, at det er det man har spildt sit liv på.

 5. Det vel i bund og grund det der kan være problematisk for mange nyuddannede, at de fokusere for meget på det teoretiske og derved misser chancen for at få tilbudt jobbet. Mange arbejdsgiver fokusere primært på praktisk erfaring, fremfor det teoretiske. Så hvis man heller har haft praktikophold eller et studiejob, så er det noget svære.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *